Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 258 str. 5
Wersja aktualna od 2005-09-30
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 258 str. 5
Wersja aktualna od 2005-09-30
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 30 września 2005 r.

zmieniająca decyzję 2005/240/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce

(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 3646)

(Jedynie tekst w języku polskim jest autentyczny)

(2005/683/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze co następuje:

(1) Decyzją Komisji 2005/240/WE (2) zatwierdzono trzy metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.

(2) Rząd Polski skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie nowego przyrządu do klasyfikacji tusz wieprzowych oraz przedstawił szczegółowe informacje wymagane na mocy art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (3).

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki zatwierdzenia nowego przyrządu.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2005/240/WE.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

W decyzji 2005/240/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) w pierwszym akapicie art. 1 dodaje się lit. d) w brzmieniu:

„d) przyrząd określany jako „IM-03” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 Załącznika;”;

2) w Załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Rzeczypospolitej Polskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 września 2005 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 74 z 19.3.2005, str. 62. Decyzja zmieniona decyzją 2005/609/WE (Dz.U. L 207 z 10.8.2005, str. 20).

(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK

W Załączniku do decyzji 2005/240/WE dodaje się część 4 w brzmieniu:

„Część 4

IM-03

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „IM-03”.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę igłowo-optyczną (Single Line Scanner SLS01) o średnicy 7 milimetrów. Sonda zawiera szereg kontaktowych czujników obrazu (CIS) oraz zielone diody elektroluminescencyjne. Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 a 132 milimetrów.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 45,07537 - 0,52724X1 + 0,31380X2

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca,

X2 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co X1.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00