Porada
Czy dla stosowania stawki 8% ma znaczenie, że dania w lokalu gastronomicznym są spożywane na miejscu, a także sprzedawane na wynos
Otworzyliśmy naleśnikarnię. W ramach prowadzonej działalności gospodarczej zorganizowaliśmy dwa odrębne sposoby obsługi klienta. Jest to uzależnione od indywidualnych potrzeb i oczekiwań klientów. Mianowicie oferujemy naszym klientom zakup dań, tj. różnego rodzaju naleśników, na wynos oraz możliwość skonsumowania ich na miejscu. Czy prawidłowo postępujemy, stosując stawkę 8%?
PROBLEM
RADA
Prawidłowo stosują Państwo stawkę VAT w wysokości 8% do sprzedaży dań - naleśników - z przeznaczeniem do spożycia na miejscu. Są to bowiem usługi związane z wyżywieniem i jako takie podlegają opodatkowaniu stawką obniżoną w wysokości 8%. Jednak do sprzedaży dań oferowanych na wynos powinni Państwo stosować stawkę 5%. Niestety, nie zostało wypracowane jednolite stanowisko w tej sprawie, ponieważ można się spotkać z odmiennymi poglądami w tej kwestii prezentowanymi przez organy podatkowe. Szczegóły w uzasadnieniu.
UZASADNIENIE
Z pytania wynika, że prowadzą Państwo lokal gastronomiczny. Serwowane są w nim głównie dania naleśnikowe. Przy czym w ramach prowadzonej działalności zorganizowali Państwo dwa odrębne sposoby obsługi klientów, uzależnione od ich potrzeb i oczekiwań. Mianowicie w lokalu jest prowadzona sprzedaż produktów z przeznaczeniem do spożycia na miejscu oraz na wynos.
Odpowiadając na Państwa pytanie, czy do obu rodzajów sprzedaży prawidłowo stosujecie stawkę w wysokości 8%, najpierw należałoby odpowiedzieć na pytanie, jak zaklasyfikować oba rodzaje sprzedaży. Czy będzie to dostawa towarów, czy świadczenie konkretnej usługi? Od tego bowiem będzie zależało prawidłowe zastosowanie stawki VAT.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right