Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 9 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-1.440.230.2022.3.AZG

WIS TOWAR - produkt spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy  z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia  (…) uzupełnionego pismami z dnia (…) oraz z dnia (…), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – suszone (…) pomidory z kaparami i (…)

Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy  - suszone (…) pomidory (pomidory, sól, (…), kwas octowy, (…), (…), kapary, (…), (…). Do produkcji użyto (…) octu spirytusowego, jego udział w przeliczeniu na cały wyrób gotowy wynosi ok. 0,9%. Towar dostępny jest w gramaturze (…) g netto.

Rozstrzygnięcie: CN 20

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 13 załącznika nr 10 ustawy do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu (…) Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismami w dniach (…) oraz (…).

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Suszone (…) pomidory z kaparami i (…). Składniki: suszone (…) pomidory (pomidory, sól, (…), kwas octowy, (…), (…), kapary, (…). Ocet został wykorzystany w celu konserwacji (…) warzyw przez producentów warzyw oraz został dodany jako konserwant przy produkcji wyrobu gotowego. Produkt pakowano w atmosferze ochronnej. Dostępny w gramaturze (…) g netto. Termin przydatnoścido spożycia wynosi 25 dni.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00