Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 256 str. 53
Wersja aktualna od 2021-08-08
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 256 str. 53
Wersja aktualna od 2021-08-08
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1175

z dnia 16 lipca 2021 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polioli w niektórych wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2)

Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 (2).

(3)

W dniu 18 grudnia 2018 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie polioli jako substancji słodzących w: twardych wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej (cukierkach i lizakach), miękkich wyrobach cukierniczych (cukierkach do żucia, gumach owocowych i piankowych produktach cukrowniczych/piankach żelowych), lukrecji, nugacie i marcepanie; silnie aromatyzowanych pastylkach odświeżających gardło oraz pastylkach i drażetkach odświeżających oddech. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4)

Poliole są niskokalorycznymi substancjami słodzącymi i mogą być stosowane w celu częściowego lub całkowitego zastąpienia kalorycznych cukrów w niektórych wyrobach cukierniczych. W ten sposób zmniejsza się ich wartość kaloryczną i oferuje się konsumentom produkty o obniżonej wartości energetycznej zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Łączne stosowanie polioli i cukrów w wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej pozwala zapewnić słodki smak produktów oraz ich pożądane funkcje i właściwości organoleptyczne, których nie można osiągnąć przy użyciu innych składników lub samych polioli.

(5)

Ograniczone stosowanie polioli jako substancji słodzących jest uznawane za dopuszczalne w żywności, pod warunkiem że uwzględnia się ich działanie przeczyszczające (3). Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 zasadniczo nie zezwala na stosowanie polioli w napojach ze względu na możliwość działania przeczyszczającego. Jednakże w przypadku stosowania w żywności stałej, takiej jak wyroby cukiernicze objęte wnioskiem, poliole prawdopodobnie nie mają niepożądanych efektów przeczyszczających przy spożyciu poniżej 20 g dziennie ze wszystkich źródeł (4). Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 zezwala już zatem na ich stosowanie na poziomie quantum satis w kategorii żywności 05.2 „Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech” m.in. w celu całkowitego zastąpienia cukrów w produktach bez dodatku cukrów. Proponowane rozszerzenie stosowania dotyczy jedynie częściowego zastąpienia cukrów w tych samych rodzajach produktów, w związku z czym poliole byłyby stosowane na poziomie niepowiązanym z niepożądanymi efektami przeczyszczającymi.

(6)

Na podstawie art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy taka aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Zezwolenie na stosowanie polioli jako substancji słodzących w wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej, przy ich już dopuszczonym stosowaniu w wyrobach cukierniczych bez dodatku cukru, stanowi aktualizację tego wykazu, która nie ma wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne. Aby zapewnić konsumentom odpowiednie informacje, etykiety żywności zawierającej więcej niż 10 % dodanych polioli dopuszczonych na podstawie załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 muszą zawierać obowiązkowy komunikat: „spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający” zgodnie z załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 (5).

(7)

W związku z powyższym należy zezwolić na stosowanie polioli jako substancji słodzących w niektórych produktach o obniżonej wartości energetycznej, o których mowa w motywie 3 zdanie pierwsze, należących do podkategorii żywności 05.2 „Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech” na poziomie quantum satis.

(8)

Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 lipca 2021 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).

(3) Sprawozdanie Komitetu Naukowego ds. Żywności (SCF) dotyczące substancji słodzących (SCF, 1984), opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności na temat erytrytolu (opinia z dnia 5 marca 2003 r.).

(4) Sprawozdanie Komitetu Naukowego ds. Żywności (SCF) dotyczące substancji słodzących (opinia wyrażona w dniu 11 grudnia 1987 r. i 10 listopada 1988 r.).

(5) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).


ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 05.2 „Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech”, po pozycji dotyczącej grupy IV „Poliole” dopuszczonej z ograniczeniem „tylko do owoców krystalizowanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” dodaje się pozycję w brzmieniu:

„Grupa IV

Poliole

quantum satis

Tylko twarde cukierki i lizaki, cukierki do żucia, gumy owocowe i piankowe produkty cukiernicze/pianki żelowe, lukrecja, nugat, marcepan, pastylki i drażetki odświeżające oddech oraz silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00