Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2015 poz. 391
Wersja archiwalna od 2015-03-20 do 2016-10-27
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2015 poz. 391
Wersja archiwalna od 2015-03-20 do 2016-10-27
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 września 2010 r.

w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom2)

z dnia 16 września 2010 r. (Dz.U. z 2010 r., Nr 183, poz. 1231)

t.j. z dnia 20 marca 2015 r. (Dz.U. z 2015 r., poz. 391)

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:

1) wykaz chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na które wprowadza się zakaz albo ograniczenie wprowadzania na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) sposób produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz sposób produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z tych obszarów, w tym sposób znakowania świeżego mięsa pochodzącego z takich obszarów lub pozyskanego od zwierząt pochodzących z takich obszarów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom] 1. Dopuszcza się produkcję produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, produkcję produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z tych obszarów i wprowadzanie na rynek takich produktów, jeżeli produkty te:

1) przed poddaniem obróbce określonej w pkt 3 zostały pozyskane, przetworzone, transportowane lub składowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu tymi produktami produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt, spełniających wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, a transport odbywa się zgodnie z warunkami określonymi przez powiatowego lekarza weterynarii;

2) podlegają procedurze, opracowanej w ramach kontroli wewnętrznej zakładu, umożliwiającej natychmiastową identyfikację produktów, które będą poddane obróbce określonej w pkt 3;

3) zostały poddane obróbce o skuteczności rozpoznanej dla wyeliminowania czynnika chorobotwórczego choroby zakaźnej zwierząt, której rodzaje są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. Obróbkę produktów pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w ust. 1 pkt 3, przeprowadza zakład, który:

1) dysponuje technologią umożliwiającą przeprowadzenie tej obróbki;

2) został wyznaczony przez powiatowego lekarza weterynarii, w drodze decyzji, do przeprowadzenia tej obróbki.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Znakowanie świeżego mięsa pochodzącego z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom] 1. Świeże mięso pochodzące z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, pozyskane od zwierząt z gatunków wrażliwych na chorobę zakaźną zwierząt, w związku z którą wprowadzono ograniczenia, nakazy lub zakazy, oraz świeże mięso pozyskane od takich zwierząt pochodzących z takich obszarów, z zastrzeżeniem zgodności z przepisami dotyczącymi zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, znakuje się specjalnym znakiem jakości zdrowotnej, który:

1) ma kształt owalny o szerokości 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm i zawiera informację pozwalającą na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa oraz:

a) w górnej części – litery PL,

b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,

c) w dolnej części – litery WE

– przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, natomiast wysokość weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu wynosi co najmniej 1 cm;

2) przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii prostych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci, tak aby informacje zawarte w tym znaku były czytelne;

3) jest nanoszony przez urzędowego lekarza weterynarii lub pod jego bezpośrednim nadzorem.

2. Powiatowy lekarz weterynarii prowadzi, na podstawie danych zawartych w specjalnym znaku jakości zdrowotnej, wykaz zawierający informacje pozwalające na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3)


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 124).

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom (Dz. U. Nr 71, poz. 492 oraz z 2007 r. Nr 102, poz. 705), które zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 18 marca 2010 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 81, poz. 528) utraciło moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 września 2010 r.

Załącznik nr 1

WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT, ZE WZGLĘDU NA KTÓRE WPROWADZA SIĘ ZAKAZ ALBO OGRANICZENIE WPROWADZANIA NA RYNEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

1) klasyczny pomór świń (Classical swine fever – CSF, Hog cholera);

2) afrykański pomór świń (African swine fever – ASF);

3) pryszczyca (Foot and mouth disease – FMD);

4) grypa ptaków (Avian influenza);

5) rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease – ND);

6) księgosusz (Rinderpest);

7) pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants – PPR);

8) choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease – SVD);

9) zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis IHN);

10) zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia – ISA);

11) wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia – VHS);

12) bonamioza (Bonamia ostreae);

13) bonamioza (Bonamia exitiosa);

14) marteilioza (Marteilia refringens);

15) perkinsoza (Perkinius marinus);

16) mikrocytoza (Microcytos mackini);

17) zespół Taura (Taura syndrome);

18) choroba żółtej głowy (Yellowhead disease);

19) zespół WSS (White Spot Syndrome);

20) zakażenie herpeswirusem koi (Koi herpes virus – KHV);

21) epizootyczna martwica układu krwiotwórczego (Epizootic haematopoietic necrosis – EHN);

22) zakaźny zespół owrzodzenia (Epizootic ulcerative syndrome – EUS).

Załącznik nr 2

RODZAJE OBRÓBKI, KTÓREJ PODDAJE SIĘ PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO W CELU WYELIMINOWANIA CZYNNIKA CHOROBOTWÓRCZEGO

część A

mięso i produkty mięsne

Lp.

Rodzaj obróbki1)

Choroba zakaźna zwierząt

Pryszczyca

Klasyczny

pomór

świń

Choroba

pęcherzykowa

świń

Afrykański

pomór

świń

Księgosusz

Rzekomy pomór drobiu

Grypa ptaków

Pomór małych przeżuwaczy

1

Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,002)

+

+

+

+

+

+

+

+

2

Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 70°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa

+

+

+

0

+

+

+

+

2a

Dokładne gotowanie mięsa, uprzednio oddzielonego od kości i tłuszczu, ogrzanego w taki sposób, że temperatura co najmniej 70°C wewnątrz mięsa jest utrzymywana co najmniej przez 30 minut

+

0

0

0

0

0

0

0

3

Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa

+

+

+

+

+

+

+

+

4

Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przeprowadzona w temperaturze co najmniej 60°C przez co najmniej 4 godziny, przy czym w tym czasie przez 30 minut utrzymuje się temperaturę co najmniej 70°C wewnątrz mięsa

+

+

+

+

+

+

5

Fermentacja naturalna i dojrzewanie, nie krótsze niż 9 miesięcy – w przypadku mięsa bez kości, w wyniku których osiągnięto: wartość Aw nie wyższą niż 0,93 lub wartość pH nie wyższą niż 6,0

+

+

+

+

+

0

0

0

6

Fermentacja naturalna i dojrzewanie, o którym mowa w lp. 5 – w przypadku mięsa z kością1)

+

+

+

0

0

0

0

0

7

Obróbka przeprowadzona zgodnie z decyzją wydaną na podstawie art. 12 ust. 2 dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzenie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi – w przypadku salami

+

+

+

0

+

0

0

0

8

Obróbka obejmująca fermentację naturalną i dojrzewanie co najmniej przez 190 dni dla szynek i 140 dni dla polędwic

0

0

0

+

0

0

0

0

9

Obróbka cieplna zapewniająca utrzymanie temperatury co najmniej 65°C wewnątrz produktu mięsnego przez czas niezbędny do uzyskania wartości pasteryzacji (pv) równej 40 lub wyższej niż 40

+

0

0

0

0

0

0

+

część B

mleko i produkty mleczne (w tym śmietana) przeznaczone do spożycia przez ludzi

Lp.

Rodzaj obróbki

Choroba zakaźna zwierząt

Pryszczyca

Klasyczny

pomór

świń

Choroba

pęcherzykowa

świń

Afrykański

pomór świń

Księgosusz

Rzekomy pomór drobiu

Grypa ptaków

Pomór małych przeżuwaczy

1

Ultra wysoka temperatura (UHT) – minimalna obróbka przeprowadzona w temperaturze 132°C co najmniej przez sekundę

+

0

0

0

0

0

0

0

2

Wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) – w przypadku mleka o wartości pH poniżej 7,0

+

0

0

0

0

0

0

0

3

Podwójna wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) – w przypadku mleka o wartości pH wyższej lub równej 7,0

+

0

0

0

0

0

0

0

Objaśnienia:

1) Proces obróbki odbywa się w warunkach wykluczających zanieczyszczenie tym mięsem z kością produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt, spełniających wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

2) Współczynnik sterylizacji Fo określa skuteczność niszczenia form wegetatywnych i zarodników bakterii; Fo wartość co najmniej 3,00 oznacza, że najzimniejsze miejsce produktu zostało ogrzane w stopniu zapewniającym skuteczność, jaką uzyskuje się przez ogrzewanie w temperaturze 121°C (250°F) w czasie 3 minut szybkiego ogrzania i natychmiastowego schłodzenia.

+ = skuteczność udowodniona

0 = skuteczność nieudowodniona

– = brak skuteczności

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00