Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 15 poz. 136
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2017-01-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 15 poz. 136
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2017-01-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 139 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz.U. poz. 1512; z późn. zm.). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 22 grudnia 2003 r.

w sprawie wielkości próbki materiału siewnego do badań kontrolnych

Na podstawie art. 14 ust. 8 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Wielkość próbki materiału siewnego do badań kontrolnych] Określa się wielkość próbki materiału siewnego niezbędnej do dokonania badań kontrolnych, stanowiącą załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 22 grudnia 2003 r. (poz. 136)

WIELKOŚĆ PRÓBKI MATERIAŁU SIEWNEGO NIEZBĘDNEJ DO DOKONANIA BADAŃ KONTROLNYCH

Lp.

Nazwa polska

Nazwa łacińska

Masa próbki nasion do badań kontrolnych

1

2

3

4

ROŚLINY ZBOŻOWE

1

Jęczmień

Hordeum vulgare L.

500 g

2

Kukurydza (z wyłączeniem kukurydzy cukrowej i pękającej)

Zea mays L.

1000 g

3

Mieszańce sorga zwyczajnego i trawy sudańskiej

Sorghum bicolor x Sorghum sudanense

100 g

4

Mozga kanaryjska (Kanar)

Phalaris canariensis L.

100 g

5

Owies

Avena sativa L.

500 g

6

Pszenica orkisz

Triticum spelta L.

500 g

7

Pszenica twarda

Triticum durum Desf.

500 g

8

Pszenica zwyczajna

Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol.

500 g

9

Pszenżyto

x Triticosecale Wittm.

500 g

10

Ryż

Oryza sativa L.

500 g

11

Sorgo zwyczajne

Sorghum bicolor (L.) Moench

100 g

12

Trawa sudańska

Sorghum sudanense (Piper) Stapf.

100 g

13

Żyto

Secale cereale L.

500 g

1

2

3

4

ROŚLINY OLEISTE I WŁÓKNISTE

1

Bawełna

Gossypium sp.

100 g

2

Gorczyca biała

Sinapis alba L.

100 g

3

Gorczyca czarna

Brassica nigra (L.) Koch

100 g

4

Gorczyca sarepska

Brassica junacea (L.) Czernj. et Cosson

100 g

5

Kminek zwyczajny

Carum carvi L.

100 g

6

Konopie

Cannabis sativa L.

100 g

7

Krokosz barwierski
(Saflor barwierski)

Carthanus tinctorius L.

100 g

8

Len zwyczajny

Linum usitatissimum L.

100 g

9

Mak

Papaver somniferum L.

100 g

10

Orzech ziemny

Arachis hypogaea L.

1000 g

11

Rzepak

Brassica napus L. (partim)

100 g

12

Rzepik

Brassica rapa L. var silvestris (Lam.) Briggs

100 g

13

Słonecznik

Helianthus annuus L.

500 g

14

Soja zwyczajna

Glicyne max (L.) Merrill

1000 g

ROŚLINY PASTEWNE – STRĄCZKOWE

1

Bobik

Vicia faba L. (partim)

1000 g

2

Groch siewny

Pisum sativum L. (partim)

1000 g

3

Łubin biały

Lupinus albus L.

1000 g

4

Łubin wąskolistny

Lupinus angustifolius L.

1000 g

5

Łubin żółty

Lupinus luteus L.

1000 g

6

Wyka kosmata

Vicia viIIosa Roth

1000 g

7

Wyka pannońska

Vicia pannonica Crantz

1000 g

8

Wyka siewna

Vicia sativa L.

1000 g

ROŚLINY PASTEWNE – MOTYLKOWATE DROBNONASIENNE

1

Esparceta siewna

Onobrychis viciifolia Scop.

100 g

2

Komonica zwyczajna

Lotus corniculatus L.

100 g

3

Koniczyna egipska (Koniczyna aleksandryjska)

Trifolium alexandrinum L.

100 g

4

Koniczyna biała

Trifolium repens L.

100 g

5

Koniczyna łąkowa (Koniczyna czerwona)

Trifolium pratense L.

100 g

6

Koniczyna krwistoczerwona (Inkarnatka)

Trifolium incarnatum L.

100 g

7

Koniczyna perska

Trifolium resupinatum L.

100 g

8

Koniczyna białoróżowa (Koniczyna szwedzka)

Trifolium hybridum L.

100 g

1

2

3

4

9

Kozieradka pospolita
(Koniczyna grecka)

Trigonella foenum-graecum L.

100 g

10

Lucerna chmielowa

Medicago lupulina L.

100 g

11

Lucerna mieszańcowa

Medicago x varia T. Martyn

100 g

12

Lucerna siewna

Medicago sativa L.

100 g

13

Siekiernica włoska

Hedysarum coronarium L.

100 g

ROŚLINY PASTEWNE – TRAWY GAZONOWE l PASTEWNE

1

Cynodon palczasty

Cynodon dactylon (L.) Pers.

100 g

2

Festulolium

x Festulolium

100 g

3

Konietlica łąkowa

Trisetum flavescens (L.) P. Beauv.

100 g

4

Kostrzewa czerwona

Festuca rubra L.

100 g

5

Kostrzewa łąkowa

Festuca pratensis Hudson

100 g

6

Kostrzewa owcza

Festuca ovina L.

100 g

7

Kostrzewa trzcinowa

Festuca arundinacea Schreber

100 g

8

Kupkówka pospolita

Dactylis glomerata L.

100 g

9

Mietlica biaława

Agrostis giganthea Roth

100 g

10

Mietlica pospolita

Agrostis capillaris L.

100 g

11

Mietlica psia

Agrostis canina L.

100 g

12

Mietlica rozłogowa

Agrostis stolonifera L.

100 g

13

Mozga Hardinga

Phalaris aquatica L.

100 g

14

Rajgras wyniosły
(Rajgras francuski)

Arrhenatherum elatius (L.) Beauv., ex J. S. Et K. B. Persl

100 g

15

Stokłosa uniolowata

Bromus catharticus Vahl

100 g

16

Stokłosa alaskańska

Bromus sitchensis Trin.

100 g

17

Tymotka kolankowata

Phleum bertolonii DC.

100 g

18

Tymotka łąkowa

Phleum pratense L.

100 g

19

Wiechlina zwyczajna

Poa trivilis L.

100 g

20

Wiechlina błotna

Poa palustris L.

100 g

21

Wiechlina gajowa

Poa nemoralis L.

100 g

22

Wiechlina łąkowa

Poa pratensis L.

100 g

23

Wiechlina roczna

Poa annua L.

100 g

24

Wyczyniec łąkowy

Alopecurus pratensis L

100 g

25

Życica mieszańcowa
Rajgras oldenburski)

Lolium x boucheanum Kunth

100 g

26

Życica trwała
(Rajgras angielski)

Lolium perenne L

100 g

27

Życica wielokwiatowa
(Rajgras włoski)
i (Rajgras holenderski)

Lolium multiflorum Lam.

100 g

1

2

3

4

ROŚLINY PASTEWNE – INNE ROŚLINY ROLNICZE

1

Brukiew pastewna

Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.

100 g

2

Facelia błękitna

Phacelia tanacetifolia Benth.

100 g

3

Kapusta pastewna

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. var. viridis L.

100 g

4

Rzodkiew oleista

Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.

100 g

BURAK

1

Burak cukrowy

Beta vulgaris L.

250 g

2

Burak pastewny

Beta vulgaris L.

250 g

ROŚLINY WARZYWNE

1

Bób

Vicia faba L. (partim)

1000 g

2

Brokuł

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.

100 g

3

Burak ćwikłowy

Beta vulgaris L. var. vulgaris

250 g

4

Burak liściowy

Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

250 g

5

Cebula

Allium cepa L.

100 g

6

Cebula siedmiolatka
(Czosnek dęty)

Allium fistulosum L.

100 g

7

Cykoria

Cichorium intybus L. (partim)

100 g

8

Dynia olbrzymia

Cucurbita maxima Duch.

500 g

9

Dynia zwyczajna

Cucurbita pepo L.

500 g

10

Endywia

Cichorium endivia L.

100 g

11

Fasola wielokwiatowa

Phaseolus coccineus L.

1000 g

12

Fasola zwykła

Phaseolus vulgaris L.

1000 g

13

Groch siewny łuskowy i cukrowy

Pisum sativum L. (partim)

1000 g

14

Jarmuż

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.

100 g

15

Kalafior

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.

100 g

16

Kalarepa

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.

100 g

17

Kapusta brukselska

Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC.

100 g

18

Kapusta głowiasta biała

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.

100 g

19

Kapusta głowiasta czerwona

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.

100 g

20

Kapusta pekińska

Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

100 g

21

Kapusta włoska

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L.

100 g

1

2

3

4

22

Karczoch hiszpański (Kard)

Cynara cardunculus L.

250 g

23

Kawon (Arbuz)

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai

250 g

24

Koper włoski (Fenkuł)

Foeniculum vulgare Miller

100 g

25

Marchew jadalna

Daucus carota L.

100 g

26

Melon

Cucumis melo L.

250 g

27

Oberżyna

Solanum melongena L.

100 g

28

Ogórek

Cucumis sativus L.

100 g

29

Papryka

Capsicum annuum L.

100 g

30

Pietruszka zwyczajna

Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill

100 g

31

Pomidor

Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw.

100 g

32

Por

Allium porrum L.

100 g

33

Roszponka warzywna

Valerianella locusta (L.) Laterrade

100 g

34

Rzepa jadalna

Brassica rapa L. var. rapa

100 g

35

Rzodkiew, Rzodkiewka

Raphanus sativus L.

100 g

36

Sałata siewna

Lactuca sativa L.

100 g

37

Seler zwyczajny

Apium graveolens L.

100 g

38

Skorzonera (Wężymord)

Scorzonera hispanica L.

100 g

39

Szalotka (Cebula szalotka)

Allium ascalonicum L.

100 g

40

Szpinak

Spinacia oleracea L.

100 g

41

Trybuła ogrodowa

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

100 g

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00